-
Informatie en adviespagina van ikwileenhorloge.nl
Wanneer u interesse heeft in een horloge zijn er een aantal aspecten waarop u kunt filteren. Zo is dat de diameter van de kast, de waterdichtheid, analoog/digitaal uurwerk, het materiaal van de band, functies en natuurlijk het uiterlijk. In de volgende alinea's worden deze aspecten nader toegelicht.
Diameter van de horlogekast
De diameter van de horlogekast varieert doorgaans van 25 tot 55 millimeter. De kleinere diameters zijn meer geschikt voor kinderen en vrouwen en diameters vanaf 45 millimeter zijn doorgaans meer geschikt voor heren. Natuurlijk is de diameter horloge- en smaakafhankelijk en zijn er ook bepaalde trends te zien. Zo waren de extra grote horloges een trend in de jaren rond 2012.
Waterdichtheid van het horloge
De waterdichtheid van horloges wordt vaak aangegeven met bar of ATM. Bar staat voor luchtdruk en ATM voor atmosfeer. Beide hebben dezelfde betekenis. Doorgaans wordt aangehouden; 3 ATM is 30 meter waterdicht, 5 ATM is 50 meter waterdicht. Dus het waterdichtheidsnummer x 10. Echter is dit in de praktijk wel anders. Zie onderstaand tabel:
3 atm – waterdicht – 30 meter
Bestand tegen regen, opspattend water tijdens het handen wassen (horloge niet onderdompelen).
5 atm – waterdicht – 50 meter
Geschikt om mee te douchen of mee te zwemmen aan de oppervlakte van het water.
10 atm – waterdicht – 100 meter
Geschikt voor de meeste vormen van watersport waaronder snorkelen.
20 atm – waterdicht – 200 meter
Geschikt voor alle vormen van recreatieduiken maar niet dieper dan 40 meter.
100 atm – waterdicht – 1.000 meter
Geschikt voor diepzeeduiken
Analoog of digitaal uurwerk
Dit spreekt enigszins voor zichzelf; een analoog uurwerk heeft wijzers en een digitaal uurwerk heeft een LCD-display met digitale cijfers. Doorgaans gaan digitale horloges langer mee op de batterij aangezien er geen bewegende onderdelen in het horloge zitten. Daarbij is het bij digitale horloges gemakkelijk om meer functies toe te voegen; waaronder stopwatch of alarm. Echter is hier de keus vooral smaakafhankelijk.
Het materiaal van de horlogeband
Vaak zijn er drie soorten materialen te onderscheiden; staal, leder en kunststof. Lederen banden zitten doorgaans meer op analoge horloges en kunststoffen bandjes zitten doorgaans meer op digitale horloges. Bij stalen horloges is hier niet een onderscheiding in te vinden. Verder is een lederen horlogeband vaak soepeler, een kunststoffen horlogeband is vaak lichter en beter voor bij het sporten. Stalen horlogebanden staan klassieker en netter. Ook de sluiting verschilt vaak bij horlogebandjes. Zo hebben lederen en kunststoffen horlogebandjes vaak een normale gespsluiting. Stalen horlogebandjes hebben veelal een kliksluiting. De lengte van een stalen horlogeband wordt ook vaak op maat gemaakt. Bij lederen en kunststoffen horlogebanden is dat niet zo.
Functies van het horloge
Naast de tijd aangeven heeft een horloge vaak meer functies, waaronder; alarm, stopwatch of datumfunctie. Bij digitale horloges is het doorgaans gemakkelijker om meer functies toe te voegen en zal dit minder te merken zijn aan de prijs. Analoge horloges met dergelijke functies zijn doorgaans duurder. De functies in een analoog horloge worden vaak weergegeven in chronografen. Dit zijn kleinere klokjes die zich op de wijzerplaat van het horloge bevinden. Bij digitale horloges zit er vaak een keuzemenu in het horloge waarmee u kunt switchen van functie.
Naast de standaard horloges zie je steeds meer de trend verschuiven naar smartwatches. Dit zijn horloges die in connectie staan met je mobiele telefoon.
<< Terug naar de visuele versie